Choral Evensong in de Ontmoetingskerk

Ontmoetingskerk

Datum activiteit04-03-2018
Tijd19:00
LocatieOntmoetingskerk
Extra omschrijving

Ontmoetingskerk Rhenen 4 maart 2018, 19.00 uur       Voorganger:    Ds. Inge de Jong – Baerends, organist: Rudolf van Tilborg

m.m.v. de gezamenlijke cantorijen van de wijkgemeente Ontmoetingskerk, te Rhenen, cantor Theo Radstake en de wijkgemeente De Goede Reede te Veenendaal, cantor Guus Fennema.

U bent oorgetuige van de introductie van een nieuw fenomeen op het terrein van de erediensten van onze beide gemeenten, de Choral Evensong. Geen traditionele eredienst met als centrale punt de prediking. Een Choral Evensong kenmerkt zich door veel (koor-)gezang en gebed, met daarbij een actieve rol voor de gemeente. Hieronder vindt u een korte uiteenzetting over het ontstaan van de Choral Evensong.

Choral Evensong
Een Evensong is de Anglicaanse tegenhanger van de Rooms-katholieke/Lutherse vespers, met een grote rol voor een koor en daarom Choral Evensong genoemd.
De liturgie van de ‘Choral Evensong’ is al eeuwen oud en gebouwd op ‘Psalms’, twee Schriftlezingen (‘Lessons’), gevolgd door de ‘Canticles’, bestaande uit het Magnificat (lofzang van Maria) en het Nunc Dimittis (lofzang van Simeon). Muziek is in de Choral Evensong de religieuze en artistieke voertaal.