Engelse traditie in Rhenen: Choral Evensong op 4 maart

Ontmoetingskerk

Datum activiteit04-03-2018
Tijd19:00
LocatieOntmoetingskerk
Extra omschrijving

Engelse kerkmuziek raakt bij velen een tere snaar. Zij zijn altijd weer onder de indruk van de prachtig brede muzikale lijnen, nu eens ingetogen, dan weer uitbundig. In Rhenen kunnen liefhebbers van de Engelse traditie op zondagavond 4 maart hun hart ophalen. Dan zal voor de eerste keer een Choral Evensong worden uitgevoerd in de Ontmoetingskerk. Een dienst met weinig woorden en veel muziek. We spreken met twee bevlogen cantors die met het idee op de proppen kwamen.

Theo Radstake oefent iedere maandagavond met zijn cantorij in de Ontmoetingskerk (Anjerlaan 1) om de eredienst extra glans te geven. Guus Fennema doet hetzelfde met zijn cantorij in De Goede Reede te Veenendaal (Vondellaan 2). Ze kennen elkaar al vele jaren. Het idee om de twee cantorijen even samen te voegen om zowel in Rhenen als in Veenendaal een Choral Evensong te organiseren, viel direct in goede aarde. Op 4 maart om 19.00 uur kunnen inwoners van Rhenen kennismaken met deze Engelse traditie; op 11 maart op dezelfde tijd is het aan de Veenendalers om te genieten van een bijzondere soort eredienst.

Anglicaanse tegenhanger
In de Choral Evensong heeft het Magnificat, de lofzang van Maria, een vaste plaats. Net zoals Nunc Dimittis, de lofzang van Simeon. Maar waar de cantorijleden in het Magnificat vierstemmig jubelen om te eindigen in een aanzwellend ‘amen’, is het Nunc Dimittis veel ingetogener getoonzet. Om stil van te worden.
De Choral Evensong is de Anglicaanse tegenhanger van de katholieke of lutherse vesper. De liturgie is al eeuwen oud en gebouwd op een vast patroon met psalms, lessons (twee schriftlezingen) en canticles. In de Choral Evensong is de Engelse kerkmuziek – veel meer dan het gesproken woord – de religieuze en artistieke voertaal.

Traditie én vernieuwing
Voor cantor Theo Radstake is het heel belangrijk om het geloof te voeden in het samen zingen. “Het raakt mijn hart als we mooie kerkmuziek kunnen laten horen. Daarom vind ik het ook prachtig om samen met Guus dit project te kunnen doen.” Guus Fennema: “De Choral Evensong wint in ons land sterk aan populariteit. Daarin zie je traditie én vernieuwing op een mooie manier samengaan. Op 4 en 11 maart is Lied 191 uit het Nieuwe Liedboek de rode draad. Dat is een vast gezang voor het Anglicaanse avondgebed, met een tekst van Sytze te Vries op nieuwe muziek van Daniël Rouwkema Die hebben dat avondgebed voor ons dus toegankelijk gemaakt. Het samengaan van traditie en vernieuwing in de Choral Evensong lijkt steeds meer mensen aan te spreken. Zij waarderen het oude dat tegelijkertijd niet verouderd is.”

Een stapje extra
Theo en Guus klinken beiden erg enthousiast. “Muziek maakt mij sowieso enthousiast,” zegt Guus Fennema. “Voor mij geeft muziek een diepere lading aan de woorden die we zingen. Wanneer ik dan mijn enthousiasme kan overbrengen op de cantorij geeft dat energie.” Theo Radstake beaamt de woorden van zijn Veense collega. “Daarnaast is ook het sociale aspect heel belangrijk. Met elkaar zingen en voor elkaar iets kunnen betekenen.” Guus: “Anders dan op een kamerkoor stellen we geen muzikale eisen aan de leden van een cantorij. Dan is het geweldig wanneer we deze mensen enthousiast kunnen krijgen met het uitvoeren van een Choral Evensong. De Engelse kerkmuziek is prachtig. Onze beide cantorijen willen daarin graag een stapje extra zetten. Dan komen ze daar sterker uit. Heel mooi om dat proces te begeleiden.”

Gauw nog eens
Wanneer is de Choral Evensong in Rhenen en Veenendaal geslaagd voor de beide cantors? Theo Radstake: “Wanneer de mensen op 4 maart in Rhenen en 11 maart in Veenendaal deze viering als een mooie dienst hebben ervaren.” Guus: “Als mensen zeggen: dat doen we gauw nog eens, dan is de Choral Evensong voor mij geslaagd.”

Arie Verhoef