Top2000 Viering & PubQuiz

Ontmoetingskerk

Datum activiteit11-12-2022
Tijd16:00 - 18:30
LocatieOntmoetingskerk, Anjerlaan 1 Rhenen
Extra omschrijving

Op 11 december om 16 uur is er weer een TOP2000kerkdienst in de Ontmoetingskerk. Na de dienst zal er een pubquiz zijn.

Afgelopen jaren deden steeds meer kerken in december met een Top2000-kerkdienst aan de Top2000 rage die op NPO Radio 2 klinkt vanaf 26 december. De mooiste en meest inspirerende nummers uit de Top2000 verbonden aan Bijbellezing en gebed. Ook in Rhenen. Vorig jaar ging het online. Maar nu hopen we weer live te gaan. De band bestaat uit Merijn Bosman (gitaar en zang), Jan Teunissen van Maanen (piano), Gerdien Brunsveld (zang en o.a. viool), André Roseboom (toetsen en zang), Rob de Bruin (gitaar) en Andries de Vries (drums).

Muziek is de taal van ons hart. Ook in een kerk zijn er veel verschillende mensen, met verschillende smaken. Muziek verbindt, maar als je elkaars muziek niet begrijpt mis je een stukje van de communicatie van hart tot hart. In onze vieringen op zondagmorgen komen de verschillende soorten muziek voorbij, maar in deze middag staat juist de popcultuur centraal. Voor een deel van de mensen, ook in de kerk, is deze muziek de taal van het hart. Thomas Quartier, de vorige theoloog des Vaderlands, schreef ergens: “De taal van je hart ontdek je voor je 20ste, en in die fase is popmuziek bij velen de belangrijkste muzieksoort, die doorgedrongen is in het hart.”

In deze tijd zijn er veel vragen en veel crisissen in de wereld rondom ons. Popmusici zijn op hun manier bezig met vragen en antwoorden op al die crises. In de kerk mogen die vragen ook klinken en zoeken we naar antwoorden. Hoe gaan we 2023 in? Met welke vragen? Met welk uitzicht? Welke hoop?

Het thema is ‘Kerk tot he Future’ Vragen rondom klimaat en duurzaamheid staan centraal. Tekstschrijvers kunnen heel goed hun onrust weergeven in popmuziek.

In de kerk krijgen vragen ruimte, in de stilte, in woorden, in muziek. Het hele jaar door, maar op het einde van het jaar de laatste jaren op bijzondere wijze: met muziek uit de Top2000 die als rode draad door de laatste week van het jaar slingert. En al eerder, de keuzeweek eind november als iedereen de muziek induikt en zijn eigen top2000 lijstje samen stelt.

Popmuziek past prima in de kerk, omdat daarin dezelfde levensvragen klinken, over zin en onzin, over donker en licht, over vervreemding en verbinding, over haat en liefde. Afgelopen jaren vulden kerken zich met mensen van binnen en buiten, gelovigen en twijfelaars, allemaal met liefde voor muziek. Om te luisteren en geraakt te worden en om mee te zingen. Tot 11 december, 16 uur Ontmoetingskerk, Rhenen.