De Protestantse Gemeente Rhenen wil een veilige gemeente zijn voor alle leden. Dat betekent dat de leden elkaar met respect behandelen en de mensen met speciale taken en opdrachten binnen de gemeente geen misbruik van hun positie maken.
Denk daarbij aan (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, financiële malversatie, intimidatie en dreiging. De (algemene) kerkenraad heeft daarvoor een beleid opgesteld, waar vertrouwenspersonen onderdeel van zijn.
Gemeenteleden kunnen bij de vertrouwenspersonen terecht met hun vragen, vermoedens, klachten en meldingen. Vertrouwenspersonen kunnen bij vermoedens van misbruik binnen de gemeente ook zelf proactief iemand benaderen. Vertrouwenspersonen zijn de personen die in de gemeente op beleids- en uitvoerend niveau met regelmaat aandacht vragen voor preventie van misbruik en alert zijn op de uitvoering van het beleid van de kerkenraad op dit terrein.
Er zijn vier vertrouwenspersonen, twee mannen en twee vrouwen, en vanuit elke wijkgemeente tenminste één vertrouwenspersoon. Gemeenteleden hebben daardoor een keuze wie ze willen benaderen. Door 4 vertrouwenspersonen te benoemen is vervanging bij evt. afwezigheid/ziekte geregeld, maar kan men ook elkaar (onder-)steunen, is het mogelijk ervaringen uit te wisselen en samen expertise op te bouwen.
De vertrouwenspersonen doen geen werk waar anderen in gespecialiseerd zijn. Dat betekent dat zij niet aan waarheidsvinding doen, zij gaan niet zelf op onderzoek uit, zij zijn geen therapeut, mediator, pastoraal medewerker of advocaat, zij zijn geen aanspreekpunt voor ‘gewone’ kerkelijke conflicten.
Zij staan naast het gemeentelid dat zich bij hen meldt en ondersteunen die persoon.
De vertrouwenspersonen zijn bekend met de Protestantse Gemeente Rhenen, maar zijn geen onderdeel van de kring van taakdragers en kerkenraad. De vertrouwenspersonen werken in opdracht van maar niet namens de algemene kerkenraad. Zij kunnen onafhankelijk van de algemene kerkenraad handelen.
De algemene kerkenraad voert een transparante wervings- en selectieprocedure uit, sluit een
vrijwilligerscontract af in principe voor 4 jaar (de eerste keer met 2 vertrouwenspersonen voor een periode van 2 jaar benoem met als uitgangspunt na afloop van deze 2 jaar een verlenging met 4 jaar. Eenzijdige opzegging van het contract is door beide partijen mogelijk, rekening houdend met een opzegtermijn van één maand. De vertrouwenspersonen tekenen de vastgestelde gedragsregels.
De vertrouwenspersonen overhandigen bij de start van hun werk ook een VOG aan de algemene kerkenraad.
Belangrijke taak van de vertrouwenspersoon is om beschikbaar en aanspreekbaar te zijn voor alle gemeenteleden.
Opvang en begeleiding
Signaleren
Informeren en adviseren
Persoonlijke ontwikkeling en beleidsontwikkeling
Voorlichting en preventie
Kennis en vaardigheden
Persoonlijke kenmerken
De PGR zoekt 4 vertrouwenspersonen (2 vrouw, 2 man) in het kader van het thema “Veilige Gemeente”. Benoeming vindt plaats door de Algemene Kerkenraad van de PGR.
Verdere informatie kan worden gevraagd bij Marion Koolstra, mail m.koolstra@outlook.com telefoon 06-44169732 en de scriba’s van de wijkgemeenten.
Procedure vastgesteld door de Algemene Kerkenraad in haar vergadering van 28 november 2019.