ZWO – Zomerreis Vaida

Bethel Rond de Cunerakerk Ontmoetingskerk PKN breed

 

Ben je al plannen aan het maken voor de zomervakantie?
Als ZWO-commissie zijn we daar al even mee bezig. Na succesvolle reizen naar Boekarest en Manilla, hebben we gezocht naar een nieuw project dat goed te bereizen is. Na overleg met Stichting Hulp Oost Europa zijn we opnieuw in Roemenië terecht gekomen.

In het westen van Roemenië, tegen de Hongaarse grens, ligt het dorpje Vaida. De kerkelijke gemeente heeft een gaarkeuken opgezet om de allerarmsten in de wijde omtrek dagelijks van een goede maaltijd te voorzien. Dominee Kondor en zijn vrouw willen zo met hun kerk diaconaal actief zijn en de armen in de omgeving heel praktisch helpen. Gasten in de keuken betalen een symbolische bijdrage die de kosten van het eten niet dekken. Daarom zoeken de Kondors naar praktische manieren om hier geld voor te verdienen. De kerk verhuurt landbouwgrond, en er zijn plannen om gastenverblijven rond de kerk te verhuren aan toeristen. Hiervoor moet het nodige gebeuren, want deze verblijven zijn aan een opknapbeurt toe.

Waarom gaan we op reis?
Eén van de mooie dingen van vakantie is ‘er even tussenuit’ gaan. Als we dan toch weggaan, waarom dan niet naar andere christenen en daar een handje helpen? Kennismaken met het dagelijks leven in dit stukje Roemenië, misschien praktisch helpen in de gaarkeuken. Activiteiten organiseren voor de kinderen in Vaida. Praktisch aan de slag rond de guesthouses. De mensen in de kerk vinden het geweldig om andere christenen te ontmoeten. Ook de jongeren uit het dorp vinden het leuk om met buitenlandse leeftijdgenoten op te trekken en samen Bijbelstudie te doen. Natuurlijk is er ook tijd om de prachtige omgeving te bekijken of een dag naar Hongarije te gaan. Er is heel veel mogelijk en wat je gaat doen hangt mede af van wat iedereen in de groep kan en wil. Een groot voordeel is dat de predikant, ds. Endre Kondor, Nederlands spreekt.

Een aantal praktische zaken: onze reisleiders zijn Willem en Rianne van Blijderveen.
We willen maandag 16 juli vertrekken en hopen maandag 23 juli terug te komen. Om de reis voor iedereen betaalbaar te houden, nemen we als ZWO een deel van de reiskosten voor onze rekening. Daarom zijn de kosten per persoon slechts € 300,–. Ben je 16+, dan zien we je inschrijving graag tegemoet.
Geef je op bij Ian Daane (idaane@hotmail.com; 0317-618568) of Willem en Rianne (wimvanblijderveen@hotmail.com; 06-23236374). Er kunnen ongeveer 12 mensen mee, dus geef je op tijd op!